Utrecht900

900 jaar Utrecht in 900 portretten

In 2022 viert heel Utrecht de 900ste verjaardag van de stad. En die stad, dat zijn wij. Met al onze verschillende gezichten. We zijn verschillend, maar hebben ook veel gemeen. Bijvoorbeeld de redenen die ons naar Utrecht brachten: al eeuwenlang komen we om zelfde redenen naar Utrecht. 


In de aanloop naar 2022 verschijnen hier en overal in de stad 900 portretten van Utrechters, van vroeger en nu. Waarom zijn zij naar Utrecht gekomen? En waarom zijn ze gebleven?

Wat bracht jou hier?

Al eeuwen komen we om vergelijkbare redenen naar Utrecht. En dat zullen we waarschijnlijk nog eeuwen blijven doen. Dit zijn de vijf smoelen, de vijf portretsmaken van Utrecht. Waar hoor jij bij?

Werk

Al in de vroege geschiedenis van onze stad kwamen veel mensen naar Utrecht om er hun ambacht uit te voeren. En nog steeds gaan veel mensen in Utrecht wonen vanwege hun werk.

Leren

Utrecht is een belangrijke kennisstad met een van de oudste universiteiten van Nederland. Ook voor de vele andere opleidingen en scholen zijn mensen zich door de eeuwen heen in Utrecht gaan vestigen.

Levensbeschouwing / overtuiging / oriëntatie

Van oudsher kwamen veel mensen naar Utrecht vanwege hun geloof. Inmiddels leven er vele religies naast elkaar. Utrecht staat bekend als een verdraagzame stad, waarin iedereen welkom is, welke overtuiging of levensstijl je ook aanhangt.

Leefbaarheid

Utrecht is voor veel mensen een mooie, gezellige stad, lekker centraal gelegen. Het is er fijn samenleven. Daarnaast wonen in Utrecht veel mensen voor wie het thuis níet leefbaar was. Mensen die naar Utrecht vluchtten bijvoorbeeld.

Liefde

Tenslotte zijn er de mensen die naar Utrecht kwamen voor de liefde. Ze zijn hier gaan wonen vanwege de personen die ze liefhebben, of vanwege hun liefde voor de stad.

Ben je in Utrecht geboren? Denk dan eens aan de reden waarom je familie naar Utrecht kwam. Er is altijd een reden dat je Utrechter bent.

Alle portretten door heel de stad

In de aanloop naar 2 juni 2022, maar ook daarna, verspreiden we de portretten door de hele stad. Op de posters staat een QR code, waarmee je de verhalen kunt beluisteren. Heb jij de posters al gezien?

De naam van dit project is mede geïnspireerd door dit gedicht van Hanneke van Eijken.

Contact

Gekomen om te blijven is een project van Stichting De duvel en z’n ouwe moer. Voor vragen kun je ons bereiken per e-mail.

Hoe vier jij 900 jaar Utrecht?

Heb jij een plan voor Utrecht 900? Geweldig! Want samen zorgen we ervoor dat Utrecht 900 een viering wordt van en voor álle Utrechters.
Deel hier je initiatief. Als je financiële hulp nodig hebt, kun je hier een aanvraag doen.

Initiatief

Dit is een project van Stichting De duvel en z´n ouwe moer, i.s.m. Universiteit Utrecht, Het Utrechts Archief, Uitgeverij Wbooks.

Partners